VÅR FILOSOFI

PERFORMANCE

Oavsett om du är motionär eller elitidrottare har du mycket att vinna med professionell och individanpassad hjälp.
Som idrottare är du i behov av speciellt upplagd träning utefter dina förutsättningar, men framför allt utefter de krav som din idrott ställer.

03.

Performanceträning

När det övriga delarna är optimerade eller på god väg att bli det så är det dags att implementera specifik performanceträning. Performanceträning är den träning som är så nära den idrott man utövar. Därför behöver man dela upp performance i flera olika delar.

Rotation & swinging

En roterande rörelse sker i en mängd olika sporter såsom baseball, tennis, badminton, ishockey mfl. Ofta fokuserar man för mycket på det materiella istället för atleten. Det är dock viktigt att träna grundpositioner hela tiden med olika hastighet och olika motstånd. Ju mer man tränar positionering, viktöverföring, viktfördelning, desto mer uthållig kommer du att bli. Det gör att du kan träna längre! Om fokus enbart finns på skills och inte grunderna så kommer det att reducera träningsvolymen på grund av trötthet.

Throwing & striking

Detta är mycket tekniskt krävande och kräver stor skicklighet. Många gånger kan en perfekt kroppsposition reducera kraft vilket medför att atleten gör allt för att nå maximal kraftutveckling. Det är dock helt fel! Ju mer man tränar i perfekt kroppsposition desto bättre kommer resultaten att bli och troligen kommer förslitningsskadorna att minimeras.

Jumping & kicking

Kräver enorm styrka och power i ben/bål. Om du utvecklar rätt mängd styrka och power men inte förbättrar rörligheten så kommer power försakas på grund av stelhet alternativt utvecklas det en större kraft än vad din egen range of motion klarar av. Vid ett hopp vill man minimera förlorad energi. Detta görs dels genom att förbättra tekniken men en stor del är att förbättra rörligheten.

Cutting & turning

De flesta lagsporter innehåller sprint och riktningsförändringar. De två viktigaste delarna är låg tyngdpunkt och kontroll vid utförande. Snabbhet på exempelvis en fotbollsplan upplevs på sidan som en ”över medel”-spelare i acceleration. Dock är accelerationen sällan anledningen. Decelerationen är nyckeln till snabbhet då det är den delen som skapar förutsättningen för nästa rörelse. När en spelare ska ta sig förbi en motståndare görs det nästintill alltid med en riktningsförändring. Där krävs en deceleration för att sen accelerera. Snabbhet förbättras med deceleration på grund av att det skapar mer tid att starta, ändra riktning och accelerera i en ny riktning.