VÅR FILOSOFI

POWER, SPEED &
AGILITY

Power är = arbete delat på tid. Det kan vara väldigt invecklat.
Tänk istället att Power är styrka med snabbhet eller uthållighet med snabbhet. För att träna power/speed så krävs det en bra grund av styrka/uthållighet.

04.

Power, Speed, Agility

Power, speed och agility klassas ofta som samma sak. Ofta uppstår det då man beskriver en atlet som har alla dessa attribut. Det leder till att man beskriver allt som samma sak och generaliserar trots att varje attribut är extremt avgörande var för sig. Alla attribut är viktiga att träna separat och tillsammans för att ta prestationen till nästa nivå.

Power

Power är baserad på kraft multiplicerat med distans och delat på tid. Power är alltså inte baserat enbart på styrka ELLER hastighet utan båda. Power mäter hur mycket styrka du kan skapa på kortast möjliga tid. Om två personer lifter 100kg i knäböj så skulle man kunna saga att dem är lika starka. Om den ena personen lifter 100kg på 2 sekunder medans den andra personen lifter på 3 sekunder så innebär det att den första personen har en högre power generator då han kunde skapa samma styrka på kortare tid. Power kan ses I alla kroppens rörelseplan. Att hoppa högre verikalt kräver mer power vertikalt, snabbare starter i sprint kräver mer power sagitallt och riktningsförändringar i sidled kräver mer power i frontalplanet.

Speed

Speed är enkelt uttryckt din förmåga att ta dig från en position till en annan på kortast möjliga tid. Snabbhetstester som 30m eller 100m är vanliga inom idrott. 30m används ofta i lagsporter medans 100m är vanliga inom friidrott. Vinnaren av 100m finalen i VM eller OS kallas för snabbaste mannen eller kvinnan i världen. Den titeln innebär dock inte att dem är bäst på agility eller power. Då 100m sprinters är specialister så är dem ofta begränsade inom agility. Power är dock viktigt för att skapa en bra start från blocken.

Agility

Agility baseras på quickness som kan hjälpa din snabbhet men bestämmer ej din snabbhet. Snabbhet är oftast linjär medans agility existerar i multipla rörelseplan. Vi kan röra oss frontal (sida till sida), vertikalt (upp och ner) samt sagitallt (framåt och bakåt). Agility kräver att vi kan röra oss I alla dessa plan med hög hastighet (accelerera, maxfart, decelerera). Ett exempel på agilitytest som vi ofta använder är 10-5-10. Där krävs det att kunna röra sig i alla plan åt båda hall med så hög fart som möjligt och samtidigt kunna decelerera på så kort tid som möjligt och samtidigt generera så hög power som möjligt för att kunna accelerera vilket är avgörande för att skapa en optimal agility.