TESTER

STRENGTH &
POWER

Ta reda på din maximala styrka och power. Genom olika tester kan vi identifiera dina styrkor och svagheter.

06.

Strength & Power

En idrottares styrka och kraft är sammankopplad med hållning och prestation. Genom att identifiera svaga länkar i kroppen kan dessa tränas bort. Styrka och kraft är även sammanvävt med en idrottares rörelse. På Elitfysik erbjuder vi ett antal olika tjänster där vi tar reda på din styrka och kraft genom högteknologiska maskiner.

Musclelab

Squat jump – SJ

Utförs med infraröd matta från Musclelab som räknar ut vertikala spänsten i antalet centimeter (Cm). Utförs med tvåbenshopp och enbenshopp. Enbenshopp är ett viktigt och intressant värde för att eventuellt finna obalans.

Countermovement squat jump – CMJ

Samma test som SJ men där man även tar hjälp med en snabb knäböj.

CMJ i smith med extern belasning

Utförs i smithstativ med en given extern belastning. Endast på ett ben. Vi mäter hur mycket power (watt) atleten kan uppnå på varje given belastning. Därefter kan vi räkna ut hur många watt per kg man kan uppnå. Detta test har visat en stor korrelation med 10m sprint, dvs ett förbättrat värde på detta test leder till förbättrat sprintresultat första 10m.

1080 quantum

1080 Quantum har en kraftfull elmotor som styrs av en dator. 1080 Quantum kan styra typ av motstånd, belastning och rörelsehastighet som inte är möjligt med andra typer av utrustning, detta gör den till ett utmärkt redskap både i träning och för att utföra tester.

Urval av styketester vi erbjuder i 1080 Quantum

Isokinetiska enbensbenböj

Mäter maxstyrka i benen. Testet är isokinetiskt vilket innebär att hastigheten hålls konstant och belastningen ökar ju snabbare man försöker utföra rörelsen. Testet ger information om förmågan att utveckla kraft i fotleds- knä- och höftsträckar-muskulaturen, vilket är viktigt för exempelvis hoppförmåga och snabbhet. Tester ger även information om sidoskillnader i styrka mellan höger och vänster ben, vilket kan bidra till nedsatt prestationsförmåga och ökad skaderisk.

HWC – horizontal woodchop

Horizontal woodchop är en övning som ger likvärdig belastning som finns i många idrotter som involverad bålrotation såsom golf, hockey, innebandy och fotboll. Flera studier har visat att maximal power i HWC är en signifikant prediktor hos atleter.

1080 Sprint

Samma typ av utrustning som 1080 quantum men 1080 sprint har en 90 meter lång lina som kan kopplas till en sele. 1080 sprint kan belasta och mäta kraft, hastighet och effekt (power) i en mängd olika rörelser. Data kan analyseras och visas för för utövaren omedelbart efter utförd aktivitet via en bärbar surfplatta.

Exempel på användningsområden.

  • Mät accelerationsförmåga, 0-50 m i alla riktningar, med minimal eller tung belastning.
  • Toppfart, mät maximal hastighet med accelerationsfasen inkluderad.
  • Upprepade sprinter – Mät idrottsspecifik snabbhet med distanser upp till 90 m.
  • Riktningsförändringar – Mät förmågan att ändra riktning vid löpning.